Omgeving

Wat is hier te doen?In de directe omgeving vindt u meer dan genoeg vermaak. Langs onze boerderij lopen verschillende motor-, wandel-, fietsroutes. Verder is een bezoek aan de steden Hoorn, Alkmaar, Schagen, Medemblik en Enkhuizen de moeite waard. Voor mensen die van musea houden is er een ruim aanbod. Ook voor kinderen is er een ruim aanbod.

Hieronder geven wij u een overzicht.


MOTOR-, FIETS- EN WANDELROUTES


Westfriese Omringdijk

Op nog geen 25 kilometer afstand van Amsterdam ligt de Westfriese Omringdijk; met zijn 800 jaar één van de oudste dijken van ons land. Ooit beschermde deze dijk mens en dier tegen het zoute water. Nu vormt dit 126 kilometer lange lint door het Noord-Hollandse landschap een schitterend podium voor kunst, cultuur, sport en gastronomie. Ontdek de vele musea, monumentale boerderijen en Westfriese tradities.
www.westfrieseomringdijk.nl
Afstand: 8 km

Fiets- en Wandelweb

West-Friesland is het gebied binnen de Westfriese Omringdijk, een eeuwenoude dijk die de status van monument heeft gekregen. Met aan de westzijde de Noordzee en aan de oostzijde het IJsselmeer heeft de geschiedenis van deze streek altijd in het teken gestaan van de strijd tegen het water. Terpen, molens, oude havenstadjes en heel veel water maken het een fantastisch gebied om te voet of per fiets te verkennen.
www.fietsenwandelweb.nl
Afstand: 15 km

't Twiskerslot

West-Friesland heeft een schitterend landschap, rijk aan authentieke, eerlijke kenmerken. De mensen die er wonen, de gebruiken, de natuur, alles ademt een soort niet-te-grijpen West-Friese sfeer. Of het nou het accent is van haar bewoners, of de nuchterheid van de dag, het is duidelijk een andere wereld.
www.twiskerslot.nl
Afstand: 10 km

Recreatieschap West-Friesland

Sinds eind september 2006 heeft West-Friesland een fietsroutenetwerk dat compleet bewegwijzerd is. U kunt er van punt tot punt fietsen door de nummers van de ANWB-bordjes naar verschillende knooppunten te volgen. Bij de knooppunten vindt u een informatiepaneel met het fietsroutenetwerk in Noord-Kennemerland en West-Friesland. Het fietsroutenetwerk in West-Friesland is gelijktijdig gerealiseerd met dat van Noord-Kennemerland en beide sluiten aan op de fietsroutenetwerken in de Noordkop, Laag Holland en IJmond (het gebied tussen Castricum, Hoorn, IJmuiden en Zaanstad). Door het fietsroutenetwerk bent u als recreant vrij om een eigen route te bepalen.
www.recreatieschapwestfriesland.nl
Afstand: 15 km

Motoeren

De route snijdt als het ware de kop van Noord Holland af. Een route voor elk jaargetijde, waarbij elk seizoen zijn eigen bijzondere omstandigheden kent. Wat dacht je van bollenvelden in het vroege voorjaar! Molens, veel molens, dijkjes en polderwegen, en niet te vergeten oude IJsselmeerstadjes.
www.motoeren.nl
Afstand: 20 km


STEDEN


Hoorn

Wie Hoorn bezoekt ziet het meteen. Hoorn koestert het verleden, maar heeft de blik ook op de 21e eeuw gericht. Niet ver van Amsterdam en Schiphol, goed bereikbaar en prachtig gelegen aan het Markermeer, heeft Hoorn alle kwaliteiten die de stad een aantrekkelijke plaats maken om te wonen, te werken. te recreëren, van kunst te genieten, te winkelen, naar school te gaan.
www.hoorn.nl
Afstand: 8 km

Alkmaar

Alkmaar staat bekend om de Kaasmarkt. Het mooie centrum heeft prachtige winkelstraten met historische panden en grachten.
www.alkmaar.nl
Afstand: 15 km

Schagen

Schagen is een oude plaats. Vóór het jaar 989 duikt de plaats al in teksten op. Oude, schriftelijk bewaard gebleven bronnen maken melding dat zes hoeven, gelegen te "Scagha", aan de abdij te Egmond worden overgemaakt. We mogen dus veronderstellen dat Schagen vanaf de tiende eeuw permanent bewoond is geweest.Het aantal woonheuvels (terpen) in en om Schagen wijst in ook die richting.
www.schagen.nl
Afstand: 20 km

Medemblik

Medemblik is de oudste stad van West-Friesland: het verkreeg in 1289 stadsrechten van graaf Floris V, die toen net West-Friesland definitief had onderworpen aan zijn grafelijke gezag. Medemblik is vooral bekend van de watersport. In Medemblik zijn meerdere grote jachthaven. Vanaf het centrum is het slechts enkele minuten wandelen naar de jachthavens en het IJsselmeer.
www.medemblik.nl
Afstand: 15 km

Enkhuizen

Enkhuizen staat voor actie, evenementen, gezelligheid, watersport, cultuur, shoppen, lekker eten en drinken. De grootste toeristische trekpleisters zijn het Zuiderzeemuseum, het Sprookjeswonderland en de havens. Bovendien vinden er jaarlijks allerlei evenementen plaats zoals het Jazz Festival, de Waterweek en Harddraverijdag. En vergeet u vooral niet de tientallen monumenten die Enkhuizen rijk is. Kortom: er is altijd wel iets te zien, te beleven en te genieten.
www.enkhuizen.nl
Afstand: 20 km

Overige steden

Als u het niet erg vindt om wat langer te reizen, dan bent u in 30-45 minuten in Amsterdam, Haarlem, Volendam, Den Helder of PurmerendMUSEA


Museumboerderij "de Anloup"

Terug in de tijd... Historie van het leven op het platteland.+ Aan de rand van Zuidermeer staat de Westfriese stolp-boerderij van Annie en Teun Steur. In deze boerderij is het museum "de Anloup" ondergebracht.
www.museumdeanloup.nl
Afstand: 1 km

Westfries Museum

Het Westfries Museum is het museum van de Gouden Eeuw. Gehuisvest in een van mooiste monumenten van Hoorn. Makkelijk te herkennen aan de rijk versierde voorgevel. Zo imposant als het gebouw van buiten is, zo intiem is het binnen. U kunt er heerlijk dwalen. Ieder van de 27 zalen heeft z'n eigen sfeer, waar de rijke geschiedenis van West-Friesland u tegemoet glanst.
www.westfriesmuseum.nl
Afstand: 9 km

Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen vertelt het verhaal van mensen die vroeger aan de Zuiderzee, het huidige IJssel- en Markermeer, woonden. Ervaar het dagelijks leven van vóór de Afsluitdijk (1932) en beleef op een ontspannen manier hoe mensen vroeger rond, met en van de Zuiderzee leefden. Een bezoek aan het Zuiderzeemuseum begint met een boottocht naar het buitenmuseum. Bewonder daar de huizen, straten en haven van toen.
www.zuiderzeemuseum.nl
Afstand: 20 km

Museum Broekerveiling

In Langedijk is veel van de geschiedenis bewaard. Museum Broekerveiling bijvoorbeeld, een monument uit 1912 waar u meedoet aan een echte veiling. De rondvaart vertrekt er voor een tocht door het Rijk der 1000 Eilanden. Vanaf juli 2012 is hier een nieuwe expositie. De agrarische achtergrond zit in monumentale en landschappelijke juweeltjes en vele kleine musea. Overal is water, tuindersschuiten varen er nog volop en de akkers staan vol kool.
www.broekerveiling.nl
Afstand: 15 km

Kasteel Radboud

Op het kasteel worden allerlei activiteiten georganiseerd. In het winterseizoen is er altijd een reeks van (vertel)concerten. Tijdens het zomerseizoen zijn er middeleeuwse weekenden met de levende geschiedenis groep het Verbond van Christophorus. Check wat we de komende tijd in petto hebben!
www.kasteelradboud.nl
Afstand: 15 km

Hollands Kaasmuseum

Aan het Waagplein, midden in het centrum van Alkmaar staat het historische Waaggebouw, daterend uit 1390 en oorspronkelijk als Heilige Geesthuis gebouwd. In 1576 kreeg het pand een functie als Waaggebouw. Het Hollands Kaasmuseum is gevestigd in dit monumentale Waaggebouw.
www.kaasmuseum.nl
Afstand: 15 km

Nederlands Stoommachinemuseum

In het Stoommachinemuseum wordt de stoomgeschiedenis levend gehouden. Letterlijk levend, want op de "stoomdemonstratiedagen" zijn veel van de machines in werking en kunt u de sfeer proeven uit lang vervlogen tijden. Naast de machines van het voormalig stoomgemaal (de karakteristieke huisvesting van het museum) zijn er enkele tientallen stoommachines afkomstig uit de scheepvaart en industrie. Ook beschikt het museum over een collectie modellen. Speciaal voor de kinderen is er het "Stoomlab".
www.stoommachinemuseum.nl
Afstand: 15 km

Museumstoomtram Hoorn - Medemblik

De locomotief ?uit en de stoker gooit kolen op het vuur. Wielen zingen en stoom sist. Het begin van een reis als in een andere tijd, waarin drie eeuwenoude steden als parels aan het IJsselmeer met elkaar worden verbonden door de stoomtram en een boot. Vanuit Enkhuizen vaart het museumschip Friesland over het IJsselmeer naar Medemblik. Daar vandaan brengen Bello en de andere historische stoomtrams u in de antieke rijtuigen van de Museumstoomtram langs kleine stationnetjes naar Hoorn. U maakt een rit door het Westfriese landschap, dat gekenmerkt wordt door zijn vele fraaie stolpboerderijen en wijdse uitzichten. U kunt de reis ook in de andere richting maken.
www.museumstoomtram.nl
Afstand: 9 km

Museum van de Twintigste Eeuw

De honderden voorwerpen en vele stijlkamers in het Museum van de Twintigste Eeuw maken duidelijk dat juist in deze voorbije eeuw zeer veel is gebeurd. Nooit eerder veranderde er in honderd jaar zoveel. Juist daarom is de periode 1900-2000 zo interessant! Voor jong en oud. Het populaire museum trekt jaarlijks vele tienduizenden enthousiaste bezoekers. Wedden dat ook u het leuk vindt!
www.museumhoorn.nl
Afstand: 9 km

Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij

De sfeer van vroeger met de geur van verse koek. Levendig en gastvrij voor jong en oud. Dat is het Bakkerijmuseum in Medemblik. Bij binnenkomst klingelt de deurbel en zet u meteen een stap terug in de tijd; want hier worden de schitterende historische voorwerpen niet alleen tentoongesteld, maar ook werkend gepresenteerd. Naast de bakkerij, met demonstraties in koek en banket, zijn nog drie demonstratieruimtes. U ziet hoe chocolade, marsepein, suikerwerk en ijs gemaakt en verwerkt worden tot een lekkernij of eetbaar kunstwerk.
www.deoudebakkerij.nl
Afstand: 15 km

Nederlands Parfumflessenmuseum

De sfeer van vroeger met de geur van verse koek. Levendig en gastvrij voor jong en oud. Dat is het Bakkerijmuseum in Medemblik. Bij binnenkomst klingelt de deurbel en zet u meteen een stap terug in de tijd; want hier worden de schitterende historische voorwerpen niet alleen tentoongesteld, maar ook werkend gepresenteerd. Naast de bakkerij, met demonstraties in koek en banket, zijn nog drie demonstratieruimtes. U ziet hoe chocolade, marsepein, suikerwerk en ijs gemaakt en verwerkt worden tot een lekkernij of eetbaar kunstwerk.
www.deoudebakkerij.nl
Afstand: 15 kmWATERSPORT


Rondvaarten

Streekbos Outdoor is een nieuw bedrijf voortgekomen uit Recreatiecentrum Streekbos. Wij bieden o.a. een gevarieerd programma rondvaarten aan iedereen die eens wat anders wil. Maar er kan nog veel meer! Samen met u kunnen we zelfs een, specifiek voor uw gezelschap, programma opstellen. Een feest voor elk wat wils! De rondvaarten worden georganiseerd vanaf de Oude Gracht te Enkhuizen en Streekbos Bovenkarspel. Tijdens de langere vaarten, die 3 tot 4 uur duren wordt u aan boord comfortabel verzorgd. We varen dan o.a door het schitterende landschap van de Weelen en langs de pittoreske Westfriese dorpjes van de Streek.
www.streekbos.nl
Afstand: 9 km

Verhuur kano's

Bij De Schaerput kunt u een kano huren. Desgewenst brengen en halen ze de kano voor 60,00 euro.
www.schaerput.nl
Afstand: 15 km

Verhuur fluisterboten

Wilt u genieten van het varen in alle rust? Bent u toe aan een dagje ontspannen op het water?Kom dan het elektrisch varen beleven en bekijk Medemblik van een andere kant. De fluisterboot wordt door elektriciteit aangedreven en is een milieuvriendelijker alternatief voor de motorboot. De accu van de fluisterboot is volgeladen, waarmee u ongeveer vijf uur kunt spelevaren.
www.teddelange-ligfietsen.nl
Afstand: 15 km

Verhuur fluisterboten, kano's en kajaks

De camping Veerhof heeft een aantal kano’s voor de verhuur, zowel kajaks als de zogenaamde Canadese kano’s, ook bezitten we een drietal fluisterboten, welke boten worden aangedreven door elektrische energie. Deze wijze van voortbewegen is niet alleen positief voor het milieu doch de rust waarmee men zich voortbeweegt werkt zeer ontspannend. De elektraboten kunnen zeven personen vervoeren en kunnen per uur en/of per dag worden gehuurd.
www.campingveerhof.nl
Afstand: 8 kmKINDEREN


Sprookjeswonderland

Sprookjesfiguren, een kasteel, Vadertje Tijd... In Sprookjeswonderland raak je niet uitgekeken. Het park is ?ink uitgebreid in 2011. De Suyderseemeermin, oldtimerbaan ’de Oude Smidse’, diverse exposities en sprookjesuitbeeldingen maken het park tot een ideaal uitstapje voor (groot)ouders met kleine kinderen. Gluur door de raampjes in het kabouterdorp en geniet van de sprookjesuitbeeldingen. In kasteel Violinde kun je de sprookjesmusical over het verwende prinsesje Violinde bijwonen en in het Tijdhuis neemt Vadertje Tijd je mee op een reis door de seizoenen. Er is een kinderboerderij, prachtige siertuinen en natuurlijk een grote speeltuin. Diverse kiosken en restaurants maken het park compleet.
www.sprookjeswonderland.nl
Afstand: 15 km

Speelpark De Swaan

Gelegen in recreatiegebied Geestmerambacht. Grote speeltuin met diverse klimtorens, zandspeeltuin met piratenschip, speelheuvel met glijbanen, skelterbanen, waterfietsen, sport, spel & de allergrootste springkussens. Tevens is er een ontzettend leuk Liedjesbos, waar kinderliedjes tot leven komen. Druk maar op de knop! Tijdens de zomervakantie zijn er optredens van B-RoK, KoeLowntje en mag je zelf op het podium staan tijdens het JeO-festival. Met Willy, onze pratende koe, kan je een leuk gesprek aangaan.
www.deswaan.nl
Afstand: 10 km

Recreatiebad Enkhuizerzand

Recreatiebad Enkhuizerzand is een multifunctioneel zwembad waar men als zwemliefhebber prima kan gaan sporten of recreëren. Het is overzichtelijk, kindvriendelijk en rolstoeltoegankelijk. Wedstrijdbad, recreatiebad, peuterbad, waterglijbaan, Turkse stoomcabines, zonnebanken, jetstreams, waterval, bruisplaten en bruisbanken, wij hebben het allemaal voor u! Even genoeg van het water? Dan is er de mogelijkheid om aan de bar, of rustig op het terras, te genieten van een hapje en een drankje terwijl u de kinderen goed in de gaten kunt houden. Maar ook de medewerkers houden de veiligheid scherp in de gaten. Vanuit uw stoel in de zwemzaal geniet u van de zeilschepen die over het IJsselmeer varen.
www.zwembadenkhuizen.nl
Afstand: 20 km

Hoornse Zwembaden

Actief sporten, gezond bewegen, lekker luieren. Het kan allemaal in de Hoornse Zwembaden. Twee weldadige waterparadijzen waar u altijd een warm welkom krijgt. Om baantjes te trekken in het wedstrijdbad, cursussen te volgen in het doelgroepenbad of samen te genieten van ‘waterpret voor alle leeftijden’ in het recreatiebad van De Waterhoorn. Een oase van ontspanning, plezier met fonteinen, wildwaterkreek, wildwaterrivier en een spectaculaire glijbaan van maar liefst 72 meter.
www.waterhoorn.nl
Afstand: 15 km

Veerdienst Enkhuizen Stavoren

De veerboot “Bep Glasius" maakt ieder seizoen ca. 1.000 keer de oversteek tussen Enkhuizen en Stavoren. Aan boord de mooiste jachten en klassieke schepen voorbij zien varen of de vluchten aalscholvers bewonderen. Het IJsselmeer is mooi om vanaf de veerboot te beleven. Neem een retour en 3, 6 of 9 uur later bent u weer terug van een dagje aan de overkant. Vanuit Stavoren legt de boot ’s morgens ook aan in het Zuiderzeemuseum of u kunt met de attractietaxi naar Sprookjeswonderland. Op de boot is gelegenheid voor een kop koffie of een drankje uit de bar en een menu uit de kombuis.
www.veerboot.info
Afstand: 20 kmOVERIGE


Natuurboerderij De Swaluwhof

In het mooie West-Friesland met zijn kenmerkende stolpboerderijen en weidse landschappen is sinds 1999 het kleinschalig, ecologisch gemengd bedrijf gevestigd aan de Noordermeer 5A te Zuidermeer met boerderijdieren en nuts– en siertuinen, natuurproject en een klein maar gezellig winkeltje. Deze boerderij is van onze overbuurvrouw.
www.deswaluwhof.com
Afstand: 200 meter

Golfbaan Spierdijk

Dat Golfbaan Spierdijk geen doorsnee 9-holes golfbaan is, zult u ervaren als u er speelt. Naast de diverse waterpartijen en vele glooiingen, is deze par 72 baan een zeer gevarieerde baan, met een diversiteit aan holes. Architect Gerard Jol spreekt niet voor niets over een zeer uitdagende baan, die niet gelijkend is aan een andere 9-holes baan.
www.golfbaanspierdijk.nl
Afstand: 3 km

Westfriese Golfclub

De mooiste golfbaan boven het Noordzeekanaal, gelegen in Westwoud (tussen Hoorn en Enkhuizen), heeft een zeer uitdagend karakter. Hole 1 t/m 9 speelt u in het typisch West-Friese landschap, op hole 10 t/m 18 daarentegen waant u zich op een bosbaan. Daar tussenin ligt het fraaie clubhuis met, onlangs geheel heringericht, groot terras van waar u uit kunt kijken over de baan en met name de green van hole 18.
www.wfgc.nl
Afstand: 20 km

Vlindertuin Vlindorado

Tussen Alkmaar en Schagen ligt de tropische vlindertuin Vlindorado. Eén van de grootste overdekte vlindertuinen van Europa gehuisvest in de bloemenkwekerij van Dekker Anthuriums. Dit vlinderparadijs is een geschikte attractie voor elk weer type. Het is de thuishaven van meer dan 1000 vlinders waaronder de sensationele blauwe Morpho. Naast vlinders maken watervallen, vijvers, koikarpers en zeer bijzondere planten deze vlindertuin tot een ware belevenis. Voor de kinderen hebben we een leerzame speurtocht door de vlindertuin en als je geluk hebt kan je een vlinder geboren zien worden in de 'poppenkast'. Vlindorado is een bezoek meer dan waard.
www.vlindorado.nl
Afstand: 15 km

Landgoed Hoenderdaell

Dobberende krokodillen, honderden kleurrijke vogels, spelende ringstaartmaki’s op de apenheuvel en… zie je daar de damhertjes in het bos? Je vindt het allemaal op Landgoed Hoenderdaell!
www.landgoedhoenderdaell.nl
Afstand: 25 km

Jan Cees Lont Sfeerboerderij

Roofvogeldemo iedere zondag om 14.00 uur (overdekte verwarmde tribune). In juli en augustus ook een show op wo., vr., za. en zo. Cadeau- en creatiefwinkel, roofvogelbedrijf & roofvogeltuin, roofvogeldemonstraties, workshops, kunstexposities, koffie- & theedrinkerij met terrasgroepsfeesten.
www.janceeslont.nl
Afstand: 15 kmVoor meer informatie over reserveren en beschikbaarheid, kunt u ons mailen op info@koegang.nl of bellen op 06-51595758.
© 2013 Bed & Breakfast De Koegang  |  Links